Maanstand

CURRENT MOON

Buienradar

World Carp Classic 2011

Wat een enorm evenement, wat een fantastische sfeer en wat een gigantische logistieke operatie. Aan de World Carp Classic 2011 doen 260 karpervissers mee uit 26 landen en 4 continenten. Het impliceert dat de WCC niet meer is weg te denken uit de hedendaagse karpervisserij. De karpervisserij heeft de wereld veroverd en groeit nog steeds. In dit licht bezien is een mondiale karperwedstrijd niets meer dan een logisch gevolg en de redactie van Spiegel Magazine gaat deelnemen aan dit officieuze wereldkampioenschap. Arjen en Roelof vissen voor het Spiegel Magazine/JRC team en Hans Hellendoorn gaat mee vanwege zijn ruime ervaring op grote Franse wateren.

1

Chod rig direct op de hoofdlijn    Arjan Braad

De chod rig is een zeer populaire rig, maar wat maakt deze rig nu zo succesvol? Naast de geweldige anti tangle eigenschappen, is deze rig inzetbaar op vrijwel alle bodemstructuren. Het allerbelangrijkste is echter dat een karper niet goed weet om te gaan met de mechanische werking van de chod. Arjan Braad vertelt in dit artikel over zijn ´directe´ chod.

2

Een bijzondere jacht    Kevin Borgmans

In 2008 stelt Kevin Borgmans zich een doel: hij wil een bepaalde karper vangen. Het is een vis die hij een keer heeft gefotografeerd voor zijn vismaat. Het betreft een schub die op dat moment tussen de negentien en twintig kilo weegt. Kevin start met de voorbereidingen en probeert zoveel mogelijk informatie te achterhalen over het aasgedrag van deze schubkarper. Het is het begin van een intensieve jacht.

3

Afzien in de Alpen: Lac de Serre-Ponçon    Ruud Hageman & Kees Deelder

Het Franse Alpengebied heeft de bijzondere aandacht van pioniers Kees Deelder en Ruud Hageman. Enorme bakken water als Lac du Bourget of Annecy en het groteske meer van Geneve passeren de revue. Richting het zuiden liggen ook een aantal meren zoals Lac de Castillon en Lac de Sainte-Croix. In een stoffige Franse boekenwinkel kopen Ruud en Kees een bundeltje ansichtkaarten genaamd ‘L’histoire de Serre-Ponçon: 1955-1961’. De afbeeldingen gaan over het ontstaan van Lac de Serre-Ponçon, met 2.900 hectare het grootste stuwmeer van Europa.

4

Spiegel Newzzz

5

Geluk bij een ongeluk    Ronald de Witte

Als het goed gaat dan gaat het regelmatig heel goed, maar als het fout gaat berg je dan maar. Dit is een verhaal over hoe geluk en ongeluk naast elkaar zitten aan de waterkant. Ronald de Witte en zijn vismaat weten er alles van…

6

Gemakkelijker karpervissen    Steve Briggs

Als Steve Briggs zou zeggen dat de meeste mensen hun karpervisserij gemakkelijker zouden kunnen maken, denk je waarschijnlijk dat hij een magisch antwoord heeft gevonden. Jaren geleden heeft hij echter al ontdekt dat er geen magische antwoorden zijn in de wereld van het karpervissen. Na vele jaren van karpervissen ziet Steve de zaken helder en maakt hij het niet moeilijker dan noodzakelijk.

7

De perfecte rig?    Jon Finch

Jon Finch is een voormalig Brits kampioen karpervissen, heeft een eigen hengelsportzaak in Gloucestershire en is consultant van Avid Carp. Bijzonder creatief en effectief zijn de manieren waarop hij pva weet toe te passen. Spiegel Magazine vroeg aan ‘Finchy’ hoe hij het rigsysteem maakt dat onder water maximaal presteert.

8

Luctor net Emergo    Sjoob Kobus

Na al die jaren is dat vissen nog steeds een worsteling voor mij. Is het niet met mijn medevissers, dan is het wel met al die andere dingen die bij zo’n vistripje komen kijken. Het gesleep met al die rommel die we iedere keer weer nodig denken te hebben en urenlang zitten in een veel te volgepropte auto over de kasseien van de Belgische snelwegen, die, als je op de terugweg een beetje mazzel hebt, acht uur lang gruwelijk stinkt naar net niet uitgedroogde vis.

9

Eenvoudig onder druk    Ronny De Groote

Hengeldruk beïnvloedt het aasgedrag van karpers. Hoe hoger de hengeldruk, hoe sneller de vissen leren om het haakaas te ontwijken en hoe moeilijker het wordt om op regelmatige basis succes te boeken. Karpers leren door het herkennen van bepaalde zaken. Gelukkig zijn wij in staat om op hun gedrag te anticiperen en dit stelt ons in staat om de karpers een stap voor te blijven. Ronny De Groote geeft zijn ‘indringende’ visie op deze intrigerende materie.

10

Lac de Villedon: Erwin ‘Darwin’ Lecluyze & Geert Bauwens

Het is september als Geert Bauwens en Erwin ‘Darwin’ Lecluyze, leden van het Pro Line team, besluiten om samen een sessie te vissen op Lac de Villedon in Frankrijk. Ze hebben gehoord dat er een vidange heeft plaatsgevonden in de winter van 2009. Alle kleine kweekkarpers, grote meervallen en steuren zijn verwijderd. Hierdoor hebben de resterende karpers een groeispurt gemaakt en is het gemiddelde gewicht sterk toegenomen. Het huidige Villedon record bedraagt al 27 kilo.

11

Op bezoek bij Global Fishing

12

Een nieuw camouflage tijdperk?    Arjen Uitbeijerse

Camouflage van rigs en loodsystemen lijkt steeds belangrijker te worden in dit high tech karpertijdperk. Bijna elk end tackle bedrijf is op zoek naar noviteiten die ervoor kunnen zorgen dat wij voor ‘even’ onze beschubde vrienden te slim af kunnen zijn. Firma’s als Solar en Spro brachten enige tijd geleden specifieke producten op de markt voor het camoufleren van rigs en systemen13

Nieuw Nederlands record

Begin juni schreef Ronny Kivit geschiedenis door een kolossale schubkarper van maarliefst 32,5 kilo te vangen. In ons vorige magazine maakten we hier al melding van, speciaal voor deze editie zochten we Ronny op om hem aan de tand te voelen over zijn unieke vangst en uit te vinden wat voor soort visser Ronny eigenlijk is.

14

De recoil chod rig    Paul Hatton

Af en toe is er een karpervisser die met zijn inspiratie een grote impact heeft op de karpervisserij. In de negentiger jaren werd de chod rig geboren. Geestelijk vader Frank Warwick ontwikkelde hiermee een manier om op wier en modder te vissen. Paul Hatton ontwikkelde de chod verder tot een variant die niet mag ontbreken in het arsenaal van de moderne karpervisser.

15

Een schitterende verrassing    Leon Bartropp

Wellington Country Park – of Welly – is een zeer bekend Engels karperwater. Het ligt ten oosten van Londen op de grens van Berkshire en Hampshire, vlakbij het befaamde Yateley complex. Het water maakt deel uit van een groot park dat een oppervlakte heeft van honderdveertig hectare. Naast karpervissers tref je er dus ook wandelaars, picknickende dagjesmensen en mensen met honden aan. In de zomermaanden is het er erg druk, maar van november tot februari is het park gesloten en dan kan er zeer rustig worden gevist. Leon Bartropp ging de uitdaging aan.

16 

Betaalwateren: Domaine des Iles (Main Lake)

De vismaat van Eddy Norder is al vaker naar Frankrijk geweest om op commerciële wateren te vissen. Deze keer trekken ze er samen op uit. Na intensief overleg besluiten Eddy en Frank voor drie dagen hun heil te zoeken in Noord-Frankrijk. Het Main Lake van Domaine des Iles is de bestemming.

17

Laatste 2 uitgaven

Banner
Banner

Advertenties

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner