Maanstand

CURRENT MOON

Buienradar

1

Maveline moments    Bart van den Hurk

Op zijn tijd is iedereen toe aan een welverdiende vakantie. Bart van den Hurk is werkzaam in de hengelsportbranche en heeft het extra druk als iedereen aan de waterkant zit. Hij neemt dat voor lief want het werk is immers ontzettend leuk om te doen. Toch is hij blij als hij even stoom kan afblazen. In oktober bracht Bart twee weken door in Frankrijk. In dit artikel neem hij je mee naar het prachtige Domaine de la Maveline.

2

Fish & Chips    Kim de Poorter

De Belgische Nash consultant Kim De Poorter deed het omgekeerde van wat een legioen Engelse vissers doen. Hij stak de plas over om voor de eerste maal van de Engelse karpervisserij te proeven. Hoe het hem verging, hoe hij zijn trip ervoer en vooral welke lessen hij eruit trok, kun je lezen in dit artikel.

3

Quick hook change rig    David de Pauw

Als er ergens veel over is geschreven, dan is het wel over rigs. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is al een keer beschreven. Zoals we weten zijn er ontelbare variatiemogelijkheden op onderlijngebied. Veel rigs beschikken echter over allerlei – vaak overbodige – toeters en bellen. Volgens David de Pauw doen de meeste van die ‘wonderrigs’ niet veel meer dan de karpervisser vangen. David heeft een eigen visie en beschrijft zijn simpele, maar zeer effectieve, quick hook change rig.

4

Benelux record voor Bart Voeten

Op vrijdag 20 mei ving Bart Voeten een karper van ongekend formaat. In de zeer vroege ochtend ving hij een kolossale spiegelkarper van maar liefst 37,45 kilo. Met deze supervis deed Bart karpervissend Benelux op haar grondvesten trillen. Het betekende tevens dat hij het oude Benelux record van Peter Kuppens iets scherper stelde. We gaan uitgebreid in op de vangst, maar ook op de vanger. Want wie is eigenlijk de man achter de naam Bart Voeten?

5

De spod rig    André Akkermans

Elke maand passeren nagenoeg alle Europese karperbladen mijn bureau. Bij sommige – en zeker de Oost-Europese magazines – gaat het lezen niet verder dan bladeren en plaatjes kijken. Bij de andere magazines bepalen de foto’s en de titels of ik verder lees. Laten we het maar houden op beroepsdeformatie, hoe erg en onwaarschijnlijk dit ook mag klinken. Vorig jaar was er zo’n titel dat direct mijn aandacht pakte: ‘The Spodicopter’. Zelden heb ik iets gelezen wat mijn seizoen zo heeft veranderd en zelfs succesvol heeft gemaakt.

6

Een dag mee met Bart van den Hurk

7

Leef je dromen    Mario Taal

Twee jaar geleden werd het Mario Taal duidelijk dat de spreuk ‘Je weet pas wat je hebt als je het kwijt bent’ uit het leven is gegrepen. Zijn visplannen werden namelijk abrupt verstoord door de ziekte en dood van zijn vader. Om zijn treurige geest toch weer een beetje op te fleuren was er maar één remedie: het vissen op karper. Vorig jaar stelde Mario zich tot doel om weer te leren genieten en dromen. Of hem dat is gelukt?

8

Puzzelwerk Over theorietjes en praktijkjes    Joris Vandaele

Joris Vandaele heeft zich altijd mateloos geërgerd aan de vele theorietjes binnen de karpervisserij. De keren dat hij schuimbekkend door de kamer liep omdat hij zich weer eens druk maakte over een onbewezen theorie die door karpervissend Europa als een heilig gebod werd beschouwd, zijn niet op een hand te tellen. Precies daardoor begon Joris zich af te vragen waarom zo veel vissers het onuitblusbaar verlangen koesteren om elk mysterieus aspect van het karpervissen om te zetten in gepostuleerde waarheden en ‘keiharde verzinsels’ van eigen brouwerij.

9

Oppervlaktevissen    Alan Blair

Sommige mensen vinden het geen sport, anderen een kunst. Het is echter zeker dat het een frustrerende bezigheid kan zijn, maar Alan Blair kan zich geen leukere hobby voorstellen. Hij vindt niets spannender dan wachten op het moment dat het wateroppervlak wordt doorbroken door een slurpende karperbek.

10

Spiegel Newzzz

In het Spiegel Newzzz is onder andere meer te lezen over het nieuwe Nederlandse record karper en tevens passeren er nog een aantal unieke vangsten in deze rubriek.

11

Nutrabaits competitie

12

Zomervissen op Cassien    Kathy Baert

Ongeveer vijf jaar geleden hoorde Kathy Baert voor de eerste maal iemand spreken over Lac de Saint Cassien. Overal waar zij kwam, op karperbeurzen en bij vrienden, werd gepraat over dit Franse stuwmeer. Haar vriend Kris viste er al verschillende keren en vertelde verhalen om van te watertanden. Kathy raakt behoorlijk geprikkeld en al snel werden er plannen gemaakt om af te zakken naar het zuiden van Frankrijk. De zomervakantie zou worden doorgebracht aan de oevers van het legendarische Lac de Saint Cassien.

13

De Blow Back Rig    Leon Bartropp

De befaamde karpervisser Leon Bartropp onthult zijn meest favoriete onderlijn aan de lezers van Spiegel Magazine. Deze rig is verantwoordelijk voor de hoofdmoot van zijn memorabele vangsten.

14

Aan de lopende band Marco Celosse

In oktober 2002 vist Marco Celosse met een vismaat uit Nederland en twee bevriende Franse karpervissers een week op het Italiaanse Meer van Pusiano. Na een supergezellige week waarin enkele mooie vissen werden gevangen, werd de volgende vistrip gepland: een voorjaarstrip op een thuiswater van de Franse vismaten.

15

Nachtvissen vanaf de boot    Martijn Nederpel

Het karpervissen vanaf een boot wordt steeds populairder. Dat is logisch want je kunt plaatsen bevissen die anders niet bereikbaar zijn en buiten de druk beviste stekken van een water liggen. Om ’s nachts vanuit een boot op karper te vissen is wel enige kennis van zaken vereist. Martijn Nederpel deelt zijn ervaringen met ons en loopt de diverse onderdelen stap voor stap door. Na het lezen van zijn artikel heb je een goede basis om te kunnen beginnen aan deze veelbelovende en mooie manier van vissen.

16

Een veilige helikopter montage    Geert Ooms

Er is de voorbije jaren al veel geschreven over veilige loodmontages en dat is maar goed ook. Mensen als Roelof Schut, Piet Vogel en Koen Koops, om maar eens enkele in willekeurige volgorde te noemen, stonden door hun inventiviteit aan de wieg van visveilige loodsystemen. Eigenlijk gaat het verder dan loodmontages alleen want het gaat over visveilige rigs in zijn totaliteit! Meer nog: zij hebben karpervissend Vlaanderen en Nederland duidelijk gemaakt dat enkel loodverlies na lijnbreuk onvoldoende is. Door hun talrijke bijdragen aan verschillende vak- en verenigingsbladen hebben ze een groter bewustzijn gecreëerd onder karpervissers.

17

Pionieren in de Alpen Struinen in het voorjaar    Mark Hofman

’’Wat een megagrote school vissen’’, denk ik bij mezelf. Met open mond staar ik in het blauwe water en zie ik een groot aantal vissen voorbij schuiven. Ik herken enkele exemplaren uit de toplaag en de rillingen lopen over mijn rug. Vanuit mijn bootje tel ik al snel twintig karpers. Het is uniek om ze zo bij elkaar te zien rondom mijn bootje. De vissen vinden mij ook interessant en ze zwemmen continu op het bootje af om op het laatste moment af te zwenken.

18

Naast al deze artikelen en rubrieken is er nog veel meer te lezen in Spiegel Magazine 30. Net als in de vorige edities zijn er, voor de abonnees, weer enkele prachtige prijzent te winnen.

Laatste 2 uitgaven

Banner
Banner

Advertenties

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner