Maanstand

CURRENT MOON

Buienradar

Particle Fever    Shaun Harrison

Het vissen met particles werd aan het einde van de zeventiger jaren in de karpervisserij geïntroduceerd en is nog steeds erg effectief. Shaun Harrison, de man achter het Engelse aasbedrijf Bait Quest, laat de meest gebruikte particles de revue passeren en geeft tips over de toepassing en bereiding.

1

Met geen pen te beschrijven    Frank Huisman

In de vorige uitgave van Spiegel Magazine beschreef Frank Huisman de stekkeuze en het gebruik van klein materiaal bij het penvissen. In het laatste deel van dit leerzame tweeluik gaat hij in op alle overige benodigdheden en situaties. Penvisser pur sang Frank laat zich hierin niet alleen leiden door theoretische kennis maar ook door zijn jarenlange praktijkervaring.

2

Op bezoek bij Sander’S Hengelsport

3

De Okavango Blues    Tim Knotnerus - Lofzang voor Afrika

Hetgeen waar ik slechts van heb durven dromen, bestaat echt en begint in centraal Angola. Als een indrukkende slang meandert de 1430 kilometer lange Okavango River zich een weg door Namibië om in het noorden van Botswana te transformeren tot ’s werelds grootste delta. Elk Afrikaans voorjaar wordt het droge woestijnachtige landschap langzaam opgegeten door een machtige 18,5 miljard kubieke meter water. Het gevolg is een uniek landschap met duizenden eilandjes, poeltjes, stroompjes, waterplanten en ontelbaar veel dieren. Een gebied ter grootte van Nederland komt hier elk jaar tot leven als een ongeëvenaard ecosysteem waarin ieder wezen slechts een speldenknop binnen het grotere geheel is. Dit waterlandschap, bekend als de Okavango Delta, trekt jaarlijks miljoenen soorten vogels en wilde dieren aan, evenals veel toeristen van over de hele wereld.

4

Fluoro’s en flavours    Roelof Schut - Van kleur tot geur

Als je de vistassen van karpervissers opent, dan weet je bijna zeker dat je een potje met felgekleurde fluoro boilies aantreft. Meestal zijn het pop-ups, de wafters zijn in opkomst en er is ook al fluoro bodemaas te verkrijgen. Dat deze kleur- en geurrijke aasjes verantwoordelijk zijn voor veel karpervangsten is voor niemand nog een verrassing. Roelof Schut analyseert het succes van de populaire kant en klare fluoro boilies en komt tot enkele opmerkelijke conclusies.

5

Stap voor stap met Joris Wauters

6

Het Trappenwater    Michel Poels

Dat het schrijven van een artikel niet alleen besteed is aan door de wol geverfde karpervissers met veel ervaring, bewijst Michel Poels. De pas zestienjarige Michel was succesvol in een periode dat veel karpervissers teleurstellingen te verwerken kregen aan de oevers van Het Trappenwater. Beleef het allemaal mee in dit leuke verhaal van een jeugdige Belgische karpervisser.

7

De leercirkel van de karpervisser    Willem Peters

Een mensenleven kenmerkt zich door een continu leerproces. Niet alleen op het gebied van feitelijke kennis, maar ook op het vlak van ervaring in al zijn vormen. Het is niet voor niets dat je volgens een oud gezegde nooit te oud bent om te leren. Willem Peters is inmiddels een oude rot in het karpervissen en weet zijn ervaring en relativerend vermogen op een intrigerende wijze te projecteren op de karpervisserij.

8

Betaalwateren: Gigantica    Danny Fairbrass

Het is de droom van iedere karpervisser om een karperwater te bezitten. Danny Fairbrass heeft deze droom verwezenlijkt en kocht vorig jaar het Franse Domaine St. Christophe. Hij hernoemde het water tot ‘Gigantica’, vanwege de grote vissen die het herbergt.

9

Rotary Letter 17: 

Vrouwelijke karpervissers zijn geen algemeen beeld aan de waterkant, maar toch ontdekken steeds meer vrouwen de schoonheid en uitdaging van het karpervissen. En in de praktijk blijkt dat ze absoluut niet onderdoen voor hun mannelijke collega’s op het vlak van gedrevenheid, inzicht en vangstresultaten. Daarom is het de hoogste tijd om enkele fanatieke vrouwelijke karpervissers aan het woord te laten in de Rotary Letter. Plashuis beheerster Rianne Minkema, fitnesskampioen Patricia Boer en de Belgische ‘Siervogel medewerkster’ Lily Moonen en tevens Nash fieldtester, reppen in deze Rotary Letter een pittig woordje over de wijze waarop mannelijke karpervissers naar hen kijken. Bovendien zeggen ze zinnige en interessante dingen over hun stekkeuze, aasvoorkeur en onderlijnen.

10

De knop moet om, ‘het nieuwe denken’     Koen Koops

“Houd het gewoon simpel”. Dit zijn voor mij na ruim 18 jaar karpervissen gevleugelde woorden geworden. Honderden keren heb ik dit antwoord moeten aanhoren en lezen. Keer op keer duikt deze zogenaamde visserswijsheid weer op. Beursbezoekers fluisteren mij een vergelijkbare uitspraak toe nadat ik ze een langdurige uitleg heb gegeven over een nieuw – en in mijn ogen natuurlijk zeer effectief – systeem. Vele wat oudere (vaak zogenaamd technisch ervaren) karpervissers geven de enkele echt enthousiaste, leergierige jongeren met een dergelijke dooddoener het deksel op de neus. En ‘aasgoeroes’ verkondigen en denken daadwerkelijk dat hun wonderboilie en voerstrategieën ervoor kunnen zorgen dat nieuwe, inventieve onderlijnsystemen absoluut niet nodig zijn. Vertrouwd en simpel, dat is top!

11

De uitdaging    Ruud Hageman & Kees Deelder

In eerdere artikelen maakten Ruud en Kees ons deelgenoot van hun bootavontuur en dubieuze plan om een jacht van rond de tweeduizend kilo richting zuidwest Frankrijk te slepen. Slechts vanuit een goede boot kon die grote binnenzee namelijk overwonnen worden. In dit tweedelige artikel nemen deze twee doorgewinterde karpervissers ons mee op een spannende bootreis, waarin frustratie en angst worden afgewisseld door hoop en positiviteit.

12

Laatste 2 uitgaven

Banner
Banner

Advertenties

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner