Maanstand

CURRENT MOON

Buienradar

Voorjaarsperikelen    Steve Briggs 

Ik heb drie nachten gevist op een moeilijk water bij mij in de buurt en ondanks dat de weersomstandigheden vergelijkbaar waren – heldere zonnige dagen met relatief hoge temperaturen overdag en ’s nachts temperaturen die het vriespunt benaderden – waren de resultaten zeer verschillend. De eerste nacht kreeg ik constant lijnzwemmers van karpers die in mijn zone heen en weer zwommen en in de vroege ochtend rolden en sprongen ze dat het een lieve lust was. De tweede nacht viel de activiteit terug naar slechts enkele lijnzwemmers en de laatste nacht was er totaal geen activiteit en kreeg ik het gevoel dat alle karpers verdwenen waren.

1

Zon, zee en zomerse karpers    Bart van Bezouw 

Een zomervakantie met grote karpers en een tevreden vriendin is de wens van iedere karpervisser. Toch blijven de karperhengels vaak thuis omdat het moeilijk is om een locatie te vinden waar naast karpers ook zon, strand, leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes aanwezig zijn. Bart van Bezouw heeft hiervoor de ideale oplossing gevonden en vertrok met zijn vriendin voor een drieweekse vakantie naar Lac du Salagou, in het zuiden van Frankrijk. 

2

Met geen pen te beschrijven    Frank Huisman 

Vroeger viste iedere karpervisser wel eens met een penhengel maar tegenwoordig behoren penvissers tot een uitstervend ras. Dat het vissen met een dobber heel leuk en effectief is, legt Frank Huisman uit in een exclusief tweeluik. Deze penvisser van het eerste uur beheerst deze pure vorm van het karpervissen tot in de kleinste details. In dit eerste deel gaat Frank in op de aanpak en het gebruik van klein materiaal. 

3

Rotary Letter 16    Theo Pustjens & Gerwin Gerlach

JRC-man Theo Pustjens behoort tot de meest succesvolle Belgische karpervissers ooit en doet aan visstandbeheer. Gerwin Gerlach is medewerker van Sportvisserij Nederland, vist regelmatig op de Hollandse grote rivieren en heeft veel wetenschappelijke kennis. Op basis van hun ruime ervaring hebben beide heren interessante zaken te melden over de volgende onderwerpen:

- Er zijn antiseptische vloeistoffen die op een haakwond of beschadiging van de karper aangebracht kunnen worden. Heeft dit nut?

- Het wereldrecord karper staat op ruim 41 kilo en wordt nog regelmatig verbroken. Hoe groot kan een karper worden? 

4

Wiervissen, een vak apart    Ralph Dudink 

Een met wier dichtgegroeid water is voor de ene karpervisser een bron van grote ergernis en voor de andere een uitdaging. Meestal wordt er gedacht aan de Franse grindputten die vaak dichtgegroeid zijn met wier, maar ook in Nederland en België komt dit soort wateren steeds vaker voor als gevolg van de verbeterende waterkwaliteit. Ralph Dudink geeft een aantal praktische tips, waarmee vissen tussen en in het wier gemakkelijker en effectiever wordt.

5

Goudkoorts    Peter van de Sande 

Met hangende pootjes heb ik jaren geleden de oevers van de rivier verlaten. Ik dacht bovenop een pot met goud te zitten, maar een aantal ‘omgevingsfactoren’ misgunden me het geluk zodat ik er niet in slaagde om de aanwezige goudklompen aan de rivierbedding te onttrekken. Slechts enkele nuggets en een beetje stofgoud waren mijn deel en daar moest ik het mee doen. Toch heb ik altijd geweten dat er een moment zou komen waarop ik zou terugkeren. Nu, tien jaar later, moet het gaan gebeuren. Inmiddels ben ik een redelijk doortrapte gouddelver geworden en heb ik mijn ideeën tijdens de afgelopen winter aaneen gesmeed tot staalharde plannen. De aantrekkingskracht van het goud is gewoon te sterk om me nog langer door excuses te laten weerhouden. Ik kan hoogstens nóg een keer vol op mijn gezicht vallen. 

6

The Method    Frank Warwick 

Het vissen met The Method is een ondergewaardeerde en vaak genegeerde tactiek. Bijna elke onderlijn die tegenwoordig wordt ingeworpen is voorzien van een gevuld PVA zakje of netje maar ik zie weinig karpervissers die gebruik maken van de extra attractiviteit van vloeibare ingrediënten in combinatie met een methodfeeder. Dat is vreemd gezien het feit dat een methodfeeder zeer gemakkelijk te gebruiken is in regenachtige omstandigheden. En regenen doet het bij ons regelmatig! PVA is in dergelijke weersomstandigheden niet te gebruiken en zal gesmolten zijn voordat het aas in het water ligt. Bovendien spaart het geld uit, want PVA is niet goedkoop. 

7 

 Stap voor stap met Remko Grit 

8

Kanaalvissen in Frankrijk    Rob Kuijpers 

Canal de la Marne au Rhin       De afgelopen jaren heb ik in Frankrijk veel grote en kleinere meren bevist maar de kanalen en rivieren liet ik altijd links liggen. Totdat ik een tip krijg over een klein kanaaltje in het oosten van Frankrijk, genaamd Canal de la Marne au Rhin. In het najaar van 2007 gaan we deze onbekende uitdaging aan. Het kanaaltje in kwestie is met een gemiddelde breedte van vijftien meter en een diepte van maximaal twee meter niet indrukwekkend te noemen. De eerste keer dat ik oog in oog sta met dit kanaal heb ik gelijk grote twijfels. Grote karpers? Hier? Dat het kanaal smal is wist ik wel, maar zó smal had ik niet verwacht. 

9

De dertig kilo van…     Jimmy Bertels 

België staat bekend om grote schubkarpers die het openbare water bewonen. Veel karpervissers doen een poging om één van deze giganten te vangen maar de spoeling is dun en de visserij hard. Jimmy Bertels is een karpervisser die wel het voorrecht had om een zeldzaam grote schubkarper in zijn armen en in zijn hart te mogen sluiten. Geniet van het relaas van Jimmy in ‘De dertig kilo van…’. 

 10

Betaalwateren nader bekeken    Tom van Halewyn - Domaine de Lanscome 

Het is woensdag 27 augustus 2008, kwart voor twee ’s middags. “Zijn we er bijna?”, vraagt mijn maat roepend, boven de luid schallende luidsprekers uit. Ik staar naar het scherm van het navigatiesysteem. Nog acht kilometer tot onze eindbestemming, het dorpje Vendoeuvres, gelegen in het hart van de Brenne, het gebied van de duizend meren. We besluiten om eerst proviand in te slaan bij de plaatselijke supermarkt en dan koers te zetten naar het water: Etang du Fosse Noire, ook wel Etang Gabriël Vacher genoemd. 

11

Laatste 2 uitgaven

Banner
Banner

Advertenties

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner