Maanstand

CURRENT MOON

Buienradar

1

Vier nachten vissen    Erwin Oosterhoff

Als laatste drukt Erwin Oosterhoff zijn bundel hengels in de auto, bovenop de andere visspullen. Hij gooit de achterklep dicht en beseft dat hij de hele nacht niets heeft gevangen. Nog even loopt hij terug naar de stek en terwijl hij een snoeppapiertje opraapt, kijkt hij peinzend over het water. Waar zitten ze? Waar?

2

Voertactiek    Etienne Gebel

Voeren is een belangrijke factor in de karpervisserij. Voeren is echter meer dan lukraak boilies in het water gooien, want als je teveel voert, kunnen de kansen tot nul worden gereduceerd. Daarnaast zit er verschil tussen lokken en voeren. Etienne Gebel heeft veel ervaring met voeren en legt uit met welke factoren je rekening moet houden bij het lokken van de karpers.

3

Intiem in Italië    Leon Hoogendijk

Er bestond een tijd waarin een karper werd beschouwd als een moeilijk vangbare en mysterieuze vis. Dat was een tijd waarin de weinige karpervissers niet veel wisten of begrepen over de levenswijze van karpers, een tijd waarin die vissers hiermee vrede hadden. Ze droomden over grote karpers in plaats van zichzelf met feiten te overladen en op zeker te spelen. Leon Hoogendijk is opgegroeid in de tijd dat karpervissen nog een kunst was en waarin karpervissers poëten waren.

4

Pro Line Fieldtester competitie

5

Betaalwateren    The Graviers - Hans van Keijzerswaard

Enkele jaren geleden werd Hans van Keijzerswaard gebeld door zijn vismaat Patrick. Of hij zin had om een weekje te vissen op het bekende betaalwater Graviers. Natuurlijk liet Hans zo’n kans niet onbenut voorbij gaan. Hoe vaak krijg je immers de mogelijkheid om op zo’n befaamd en bijzonder karperwater te vissen?

6

Fit & Fun    Michiel Pilaar

Met veel pijn en moeite heb je alle spullen in de boot kunnen wurmen en ben je eindelijk op weg naar de stek. Diverse kilo’s voer staan keurig in emmers op de bodem van jouw drijvende karpervloot. Voor elke stek één emmer per dag. Je slaat bij het eiland linksaf en ziet wat sprieten uit de oever steken. Dat lijken wel hengels! Bij het naderen van de stek neem je de ronde vormen van bivvy’s waar en glijdt de teleurstelling over je heen als een koude deken van mist. Het vertroebelt je zicht en even weet je niet wat te doen. Het is zoals Michiel Pilaar zegt: “Openbaar water is vrij water!”

7

Sportvisacademie Nederland    3 studenten aan het woord

Sinds enkele jaren maakt de sportvisserij officieel onderdeel uit van middelbare beroepsopleidingen en dat is baanbrekend. Met de oprichting van Sportvisacademie Nederland is een enorme stap voorwaarts gemaakt in de verdere maatschappelijke acceptatie van de sportvisserij. De sportvisserij wordt serieus genomen! Jonge sportvissers grijpen deze kans met beide handen aan en schrijven zich in op een van de drie Sportvisacademies die Nederland rijk is. De redactie interviewde drie jonge en ambitieuze karpervissers die hun droom proberen te realiseren.

8

De jacht naar ‘De Leder’    Andy Caeckaert

Toen Andy Caeckaert een paar geleden over een zeer grote lederkarper hoorde, spitste hij zijn oren. De vis – in feite een zwak beschubde spiegelkarper – bleek ook nog eens rond te zwemmen op een water bij hem in de buurt. Na wat speurwerk kwam Andy er achter waar hij een vergunning kon aanvragen. De jacht naar ‘De Leder’ kon beginnen!

9

Verandering van spijs doet eten    Erwin Vos

Over de laatste meter van onze vislijn wordt vaak geschreven. Het laatste eindje is immers het gedeelte van de uitrusting dat ervoor moet zorgen dat de vis wordt gehaakt en gehaakt blijft. Erwin Vos vertelt hoe hij het haakaas toepast.

10

 

Gedreven najaarspassie    Mark Pansar

Al jaren beleeft Mark Pansar zijn passie aan de rivier. Menig rivierkarper heeft zijn hart sneller doen slaan en de vele vroege ochtendritten werden dikwijls ingeluid met een harde noot aan muziek. Adrenaline ten top! Veel najaarsdagen vlogen in razend tempo voorbij, maar jaren later is het allemaal te routinematig geworden. Mark verlangt naar een nieuwe uitdaging; eentje die groter en mysterieuzer is dan voorheen. Eerst wil hij zijn werk op dit beruchte rivierstuk echter afmaken. Hij moet zijn persoonlijke, innerlijke doel bereiken!

11

Maden    Dave Lane

Steeds meer karpervissers gebruiken maden in de koude wintermaanden en in de juiste omstandigheden kan het een geweldig aas zijn. Voor Dave Lane is het geen aanpak waarmee hij in het verleden veel succes heeft geboekt, maar onlangs is hij toch weer maden gaan gebruiken. Dave ontdekte dat maden enorm goed kunnen werken op wateren en in situaties waarin geen overlast van witvis is te verwachten.

12

De omgekeerde combi rig    Hans van den Brink

Vanwege het gigantische aanbod aan rigs is het voor veel karpervissers moeilijk om de juiste onderlijnkeuze te maken. Hans van den Brink heeft ervaren dat er een onderlijn is die met kop en schouders boven de rest uitsteekt: de omgekeerde combi rig.

13

Quest for ‘The Queen’ - The autumn sessions    Bart van den Hurk

Zijn verlangen heeft hij een jaar in de ijskast gezet, maar nu kookt het als nooit tevoren. Bart van den Hurk voelt de druk om het beste uit zichzelf te halen, want hij beseft opeens waaraan hij is begonnen: targetvissen in Frankrijk. Alsof Great Lake al niet moeilijk genoeg is. Opmerkingen als “Wanneer ga jij die vis nou eens vangen?” en “The never-ending story” zorgen voor extra motivatie, want het gaat hier wel over ‘The Queen’!

14

Spiegel Newzzz

15

Majesteit de karpervisser    Cor Hendriks

Heel erg lang geleden was je een rare kwibus, een excentriekeling en wereldvreemd als jij je de kunst van het vangen van een karper eigen probeerde te maken. Cor Hendriks is een ‘ouwe rot’ en viel in die categorie. Volgens hem moet je een steekje los hebben om karpervisser te kunnen zijn. In een vermakelijk verhaal met een nadrukkelijke serieuze ondertoon beschouwt hij de karpervisserij.

16

Winterkost    André Akkermans

In de winter doorvissen en met regelmaat koude karpers op de mat krijgen, valt en staat met een goede voorbereiding. Dit geldt niet alleen voor het vinden van de juiste stekken, ook een gedegen voercampagne en een goed actieplan staan hierin centraal. Er is één overeenkomst bij de winters die voor André Akkermans het meest succesvol gebleken zijn: een vroege start in september. Niet dat er dan al wordt gevist, maar het water moet gekozen zijn en in de meeste gevallen de stek ook. Vanaf dat moment begint het voeren; niet veel maar wel met regelmaat.

17

Het nieuwe boek van  Alijn Danau

Alijn Danau is een van de grootste schrijverstalenten die de karpervisserij heeft voorgebracht. Zijn schrijfstijl is pakkend, scherp, poëtisch en constant gehuld in een deken van romantiek en melancholie. In de loop der jaren heeft Alijn dan ook een grote schare fans verworven. Binnenkort verschijnt zijn vierde pennenvrucht; een prestatie die weinig schrijvers hem zullen nadoen.

18

Naast al deze artikelen en rubrieken is er nog veel meer te lezen in Spiegel Magazine 38. Net als in de vorige edities zijn er, voor de abonnees, weer enkele prachtige prijzen te winnen. Spiegel Magazine 38 verschijnt half december 2012.

Laatste 2 uitgaven

Banner
Banner

Advertenties

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner