Maanstand

CURRENT MOON

Buienradar

1

The Black Mirror    Steve Briggs

Ongeveer twintig jaar geleden hoorde Steve Briggs voor de eerste maal over de karper die tot een van de mooiste vissen van Engeland zou uitgroeien. Iemand vertelde hem over een spiegelkarper die absoluut zwaarder moest zijn dan twintig kilo. Twintig jaar geleden was een karper van dat formaat extreem zeldzaam en het gegeven dat de karper nog nooit was gevangen maakte het extra bijzonder. Steve neemt de uitdaging aan.

2

Stap voor stap: de allround rig    Nik Naulaerts

De visserij van Nik Naulaerts speelt zich voornamelijk af aan de Belgische kanalen, maar hij is ook een aantal weken per jaar in Frankrijk te vinden. De rig die Nik beschrijft zet hij met veel vertrouwen in op alle wateren die hij bevist. Niet zonder succes!

3

De Schubbenplas    Sander van Kooten

Als Sander van Kooten als zeventienjarige jongen naar Breukelen verhuist, gaat er een nieuwe wereld voor hem open. Prachtige wateren liggen plotsklaps binnen handbereik. In het verleden viste Sander voornamelijk op fortgrachtjes en kleine kanalen of op een druk beviste cultuurwateren, maar nu kan hij de uitgestrekte plassen ook bevissen.

4

De jacht op de grote grasser    Kees Verheij

Riviervisser Kees Verheij maakte in augustus van vorig jaar een oriënterende kanotocht op een van Neerlands kleine riviertjes. De karpervangsten op de grote, drukbevaren rivier bleven al weken uit en daarom was een uitstapje naar de relatieve rust van dit riviertje meer dan gewenst. De kanotocht van Kees zou verstrekkende gevolgen hebben voor zijn visserij gedurende de rest van het jaar.

 

5

Wintertwijfels    Joris Wauters & Lily Moonen

Nu de prachtige herfstkleuren zijn verdwenen, de vogels hun tocht naar het zuiden zijn begonnen en de winter in haar witte gewaad het land binnensluipt, begint er voor Joris Wauters en Lily Moonen een belangrijke periode. Wintervissen is hun passie geworden, ook al zeggen beide fanatieke Belgen elk jaar weer dat het de laatste keer is dat ze aan deze gekte meedoen. In de loop der jaren hebben Joris en Lily veel ervaring die jou kan helpen tijdens de jacht op een felbegeerde winterkarper.

6

KGB Talent Scout: de finale

Het is 30 oktober 2010; de dag dat het voor een zevental jongens gaat gebeuren. Vandaag zullen deze getalenteerde karpervissers kennis maken met de mannen van KGB en moeten ze hun beste beentje voortzetten om een goede indruk achter te laten. Degene die zich het beste presenteert zal worden uitgeroepen tot winnaar van de KGB Talent Scout en zal een plaats krijgen in het team. De redactie van Spiegel Magazine was aanwezig op deze spannende finaledag.

7

Safety matters    Daniël Takken

Het is een uur of acht ‘s morgens. Het water is ontzettend koud en tot het ongeloof van Daniël Takken ligt praktisch het gehele water dicht. Gelukkig ligt er op de plekken waar hij zijn rigs heeft neergelegd slechts een dun vliesje ijs. De koffiepot begint te pruttelen en Daniël schenkt een sterke bak in. Damp van de koffie vermengt zich met zijn adem en zoekt de wijde wereld op. Sinds gisteravond bevindt hij zich al binnen een straal van twee meter van zijn hengels. Het is de consequentie van de holding area visserij, in dit geval kritisch obstakelwerk. In zijn gedachten ziet Daniël veel dingen die hier fout kunnen gaan.

8

De pop-up tijgernoot rig    James Armstrong

Het gebruik van tijgernoten is vooral populair in de warmste maanden van het jaar. Toch kan een subtiel gepresenteerde tijgernoot ook in andere jaargetijden erg goed werken. Ondanks dat er weinig mensen zijn die tijgernoten in de winter inzetten, kunnen deze nootjes zelfs in de koudste periode van het jaar succesvol zijn. James Armstrong vertelt ons hoe hij zijn favoriete tijgernoot rig maakt.

9

Als het kantje niet meer loopt    Rik Van Landschoot

Vanwege de toenemende drukte aan de oevers van onze wateren zoeken de karpers steeds vaker een heenkomen in rustiger oorden. Het is geen toeval dat veel vissen alleen nog maar op doordeweekse dagen worden gevangen. Als het rustiger is aan de waterkant dan maken de karpers sneller een vergissing. Niet alleen de vissen die er acht keer of vaker per jaar uitkomen, maar ook de topvissen zijn dan makkelijker vangbaar. Deze schitterende vissen worden vaak bestempeld met het predicaat moeilijk vangbaar. Rik ‘den boswachter’ Van Landschoot belaagt deze vissen tegenwoordig ver uit de kant.

10

De zon, de maan en de sterren    Pete Castle

De maan heeft een krachtig imago dat is gebaseerd op schoonheid, legendes, mythes en meningen van karpervissers. Er is al veel geschreven over de invloed van de maan op onze vangsten en Pete Castle doet er nog een schepje bovenop. Maar heeft de maan echt invloed op onze vangsten? Trek je eigen conclusies na het lezen van Pete’s verhaal.

11

Op safari in Extremadura    Ardy Veltkamp

Ardy Veltkamp wordt internationaal gewaardeerd vanwege de vele wereldwijde omzwervingen die hij maakt. Er zijn maar weinig gebieden die de vriendelijke breedgeschouderde Hagenaar niet heeft bezocht. Ardy vist op onbekende kolossale meren en rivieren, maar ook op kleine en moeilijke dressuurwateren. Speciaal voor deze wintereditie is Ardy bereid gevonden om een zomers verhaal te vertellen over het avontuur dat hij eerder dit jaar beleefde in het Spaanse Extremadura.

12

´Beasting’ op de rivier    Bart Douma

De stroom zware vissen die het karpermedium tegenwoordig te beurt valt is nauwelijks nog te volgen. Vooral zware karpers van commerciële wateren zijn erg in trek. Grote karpers van betaalwateren zijn echter niet te vergelijken met grote karpers van openbaar water. Ondanks hun verslaving aan grof wild, blijft het vangen van karpers op openbare wateren de mooiste beleving voor Phil Cottenier en Bart Douma. Daarom kozen ze enkele jaren geleden voor het riviervissen. Kilometers ongerept jachtterrein met maagdelijke vissen en vele mysteries maken van deze langgerekte waterpartijen de natte droom van menig hengelaar. De Engelse term ‘beasting’ – dat staat voor grof vissen – komt hier optimaal tot zijn recht.

13

Op bezoek bij Gulp! Carp

Berkley heeft wereldwijd een hele goede reputatie op het gebied van lokstoffen die worden toegepast in de roofvisserij. Tijdens het testen van deze lokstoffen blijkt regelmatig dat sommigen ingrediënten een lokkende werking hebben op andere vissoorten, waaronder karper. Het is dus niet zomaar dat Berkley boilies is gaan produceren. Met Gulp! Carp wordt Europa in sneltreinvaart veroverd en daarom ging Spiegel Magazine op bezoek bij deze gerenommeerde Amerikaanse firma. Het bijzondere is dat alle producten worden geproduceerd in het Nederlandse Etten-Leur.

14

Rotary Letter 26

De winter is het jaargetijde waarin de voorbereiding voor het nieuwe karperjaar plaatsvindt en buitenlandse vistrips worden ingepland. Maar voordat die Franse karper over het koord van het net kan worden getrokken, moeten er keuzes worden gemaakt. Vooral het kiezen van het juiste water is voor veel karpervissers een tijdrovende bezigheid. Kees Deelder en Michiel Martijn geven antwoord op de vraag:

-Hoe kies je het juiste Franse water?

15

Karperkweek en karperuitzettingen - De ins & outs

Iedere karpervisser vindt de levenscyclus van de karper en alles wat daarmee heeft te maken zeer interessant. Toch is er over het algemeen weinig bekend over de kweek van karper. Daarnaast leven er veel vragen over karpertransporten in relatie tot het uitzetten van karper. De redactie van Spiegel Magazine kreeg onlangs de mogelijkheid om op alle vragen een antwoord te krijgen. Bert Teuben en Koos Walters van Carp Farm nodigden de redactie uit om mee te gaan met een karpertransport. Tevens was het een uitgelezen mogelijkheid om een kijkje te nemen in de keuken van een van de grootste karperkwekers van Frankrijk.

16

Beauties and beasts    Peter Nys

Buiten is het guur en koud. Koning Winter houdt ons al een aantal weken stevig in zijn greep. Er ligt ongeveer vijftien centimeter sneeuw en onze wateren zijn allemaal bedekt met een dikke ijslaag. Binnen is het heerlijk warm en Peter Nys surft een beetje over het internet. Tijdens een van zijn surfsessies komt hij in contact met Joris. Deze jonge kerel heeft het geluk om mede-eigenaar te zijn van een mooi meer in Frankrijk waarin schitterende karpers zwemmen. Voor Peter zijn dat redenen genoeg om snode plannen te smeden.

17

De aangepaste chod rig    Pieter van de Werfhorst

In 2009 kiest Pieter van de Werfhorst ervoor om een heldere zandafgraving te bevissen. Gezien de beperkte tijd die Pieter tot zijn beschikking heeft, kan hij de plas alleen overdag bevissen. Na enkele weken te hebben gevist, is hij niet tevreden over zijn aanpak. Hij krijgt wel altijd beet, maar het aantal draaiende en springende vissen dat hij waarneemt wekt de indruk dat er veel meer uit te halen is. Als Pieter bij een aanbeet ook nog eens in het luchtledige slaat, is voor hem de maat vol!

18

Tijd voor evaluatie    Arjen Uitbeijerse

Aan het eind van elk kalenderjaar evalueert Arjen Uitbeijerse het voorbije visseizoen. Is het hem gelukt om dit jaar lekker te vissen en zijn de gestelde doelen behaald? Hierbij kijkt hij niet alleen naar zijn vangsten, maar ook naar de technische aspecten van zijn visserij. Verrassend genoeg betrapt hij zich er elk jaar op, dat hij flink wat technische aspecten heeft aangepast.

19

Laatste 2 uitgaven

Banner
Banner

Advertenties

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner