Maanstand

CURRENT MOON

Buienradar

Effectief vissen met zig rigs    Tom Maker

Er zijn maar weinig karpervissers die zig rigs gebruiken. Volgens Tom Maker is dat onterecht omdat deze nieuwe manier van vissen veel karpers op de kant kan brengen. Vooral in het vroege voorjaar en in de zomer gebruikt hij vaak zig rigs. Voor de lezers van Spiegel Magazine vertelt Tom over zijn aanpak.

1

De achtervolging    Hans van den Brink & Ronald de Witte

Bijna iedereen heeft één of meerdere karpers op zijn verlanglijstje staan, die je net iets liever in het landingsnet ziet dan welke andere vis dan ook. Is het die karper van ongekend formaat of bijzondere schoonheid niet, dan is het wel een vis van een speciaal of zeer lastig water. In dit artikel vertellen Hans van den Brink en Ronald de Witte over hun seizoensplanning op hetzelfde water. Ook vertellen de heren over hoe samenwerking de sleutel tot succes kan zijn.

2

Rotary Letter    Tonny Schrijver & Bas van Klaveren

Het bevissen van commerciële wateren vraagt over het algemeen een andere benadering dan het vissen op openbaar water. Daarnaast is het niet zo dat je op een willekeurig commercieel water zonder meer de sterren van de hemel vangt. In veel gevallen ben je voor de tijd dat je het water hebt geboekt aangewezen op één stek. Tonny Schrijver – de bouwer van de populaire BT-V radiografische voerboten – is erg succesvol in dergelijke situaties. Dat geldt ook voor Bas van Klaveren van The Carp Specialist, organisator van karperreizen. Beide heren dragen een schat van ervaring met zich mee en geven antwoord op de vraag: Hoe bevis jij die vaste stek gedurende de sessie?

3

Verstandig gebruik van loodclips    Robby Swennen

Robby Swennen heeft zowel het milieu als visvriendelijke montages hoog in het vaandel. Elke keer als hij gaat vissen, maakt hij afwegingen om tot de juiste loodclipkeuze te komen. In dit artikel vertelt Robby welke afwegingen hij maakt.

4

The King and The Queen    Dennis Hellings

Het is volop voorjaar en het schooljaar is in volle gang. De lessen duren eindeloos lang en Dennis Hellings voelt zich opgesloten tussen ‘vier muren van pijn en lijden’. Elke dag ziet er hetzelfde uit. De plaats is identiek maar in de gang lopen telkens nieuwe gezichten rond waarvan Dennis de namen niet kent. Terwijl iedereen de les volgt, kijkt hij naar buiten. Het mooie weer heeft de flora in bloei gezet en zorgt voor een kleurenpracht die je alleen in dit jaargetijde ziet. Dennis wil weg uit het schoollokaal en liefst zo snel mogelijk. Een weekje Frankrijk lonkt.

5

Vergeten schatten uit het oosten    David de Pauw

Zevenduizend jaar geleden stroomde door de Damvallei een Scheldemeander waarvan het water na enige tijd verveende. Vervening is een opstapeling van plantaardig materiaal in het water, waardoor het verlandt. Zo ontstaan vochtige bossen en uitgestrekte moerassen. De Damvallei is een zeer waardevol laagveengebied waar de oude loop van de Schelde nog herkenbaar is aan een snoer van veenputten. In de middeleeuwen werd gestart met de ontginning van het veen dat als brandstof werd gebruikt. De ontvening ging door tot in de eerste helft van de twintigste eeuw.

6  

Een Hollands avontuur    Mario Gijbels

Twintig jaar geleden had niemand verwacht dat Nederland zich zou ontwikkelen tot een land van grote karpers. Tegenwoordig zijn veertigponders niet zeldzaam meer en wordt de grens van vijftig pond regelmatig doorbroken. Er zijn zelfs karpers die flirten met het officiële Nederlandse record van 31,4 kilo. Dit record staat sinds 23 oktober 2000 op naam van Joop Butselaar. Hoe lang zal dit record nog stand houden? Vanuit zijn vaderland België reed Mario Gijbels elke dag naar Nederland om kans te maken op een zware karper die het Nederlandse record misschien ooit eens gaat verbreken.

7

Stap voor stap    De Running Rig

Er zijn niet veel karpervissers die de running rig gebruiken. Met dit systeem dien je namelijk alerter te zijn en sneller te reageren bij een aanbeet. Toch brengt een running rig – indien je hem goed gebruikt – in sommige gevallen meer vis in het net dan een traditionele methode. Voor de lezers van Spiegel Magazine legt Ernesto Kamminga de werking van de running rig uit.

8

Betaalwateren: Etang Nègreloube    Patrick Spruyt

Op ongeveer negenhonderd kilometer rijden vanaf Utrecht, in het prachtige Franse departement Limousin, ligt het ruim zevenduizend inwoners tellende stadje Saint-Yrieix-la-Perche. De plaats is genoemd naar de heilige Yrieix die er in de zesde eeuw een klooster stichtte. Op vijf kilometer afstand van het stadje ligt het betaalwater Etang Nègreloube. In maart van dit jaar bezocht Patrick Spruyt het water en voor de lezers van Spiegel Magazine schreef hij een verslag.

9

Requiem voor de graskarper?     Hans Moolenaar

De graskarper mag dan een exoot zijn in de wateren van de Benelux, deze planteneter is een grote verrijking voor veel sportvissers. De torpedovormige grasser wordt vaak verguisd door karpervissers maar als deze vis op de juiste manier wordt bevist dan is het een oersterke tegenstander. Specimen hunter Hans Moolenaar vist regelmatig op grote graskarpers en doet verslag van enkele interessante ervaringen en observaties.

10

De Aligner rig van Koen Koops

Deze keer is Koen Koops bereid gevonden om een van zijn favoriete onderlijnen te beschrijven. Koen draait al twintig jaar mee in de karpervisserij en heeft in die periode zeer uiteenlopende wateren bevist. Van het immens grote Franse meer Lac d’Orient tot kleine Nederlandse circuitwateren, alles is de revue gepasseerd. Inmiddels staat Koen Koops aan het hoofd van het Research en Development team van PB Products. Binnen dit team worden vraagstukken over gebruiksvriendelijke en visveilige producten elke dag tegen het licht gehouden. Ook rigs worden kritisch bekeken en daarom is in deze rubriek de Aligner rig te bewonderen.

11

Nieuwe horizonnen    Ronny de Groote

Een van de favoriete oneliners van Ronny de Groote is: “Ik ben een straatloper”. Dat betekent in zijn lokale dialect dat hij een onrustig persoon is die niet kan stilzitten en telkens opnieuw zijn speelterrein wil uitbreiden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Ronny constant op zoek is naar nieuwe horizonnen en uitdagingen.

12

Naast de bovengenoemde artikelen is er vanzelfsprekend nog veel meer in Spiegel Magazine te lezen. En ook zijn alle (vaste) rubrieken weer aanwezig. 

 

Laatste 2 uitgaven

Banner
Banner

Advertenties

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner