Maanstand

CURRENT MOON

Buienradar

1

Met het zweet in de naad    Daniël Jawadnya      

Veel karpervissers doen het rustig aan in de hete zomermaanden maar Daniël Jawadnya niet. In juli en augustus geeft hij volgas en niet zonder resultaat. Verheug je maar op de zomervakantie want Daniël onderbouwt zijn aanpak op bevlogen wijze. En passent geeft hij nog enkele handige tips die van nut kunnen zijn in de zomermaanden. Veel zomervakanties zullen na het lezen van zijn verhaal anders worden ingevuld.

2

Interview KarperStudiegroep Nederland      

De KarperStudiegroep Nederland (KSN) is bij veel Nederlandse en Belgische karpervissers bekend. Toch zijn er nog karpervissers die nog nooit van de KSN hebben gehoord of niet op de hoogte zijn van de activiteiten van deze vereniging. De redactie interviewde het landelijk bestuur van de KSN om zo meer inzicht te geven in de wijze waarop de KSN de belangen van karpervissend Nederland behartigt.

 3

Betaalwateren: Rainbow Lake    Arjen Uitbeijerse

Rainbow Lake is een paradijselijk water van ongeveer veertig hectare met gigantisch mooie en grote vissen. Arjen Uitbeijerse bezocht dit Franse Mekka voor karpervissers enkele keren. Gedurende zijn trips leerde Arjen het water, de beheerder en een aantal medevissers beter kennen. In deze betaalwaterbeschrijving deelt Arjen zijn ervaringen met de lezers van Spiegel Magazine.

4

Het land van 1001 runs    Felix van der Marel

Karperwedstrijden zijn een wereldwijd fenomeen. Van Amerika tot Japan en van Europa tot Zuid-Afrika. Elk land heeft hierin zijn eigen traditie en benadering. Felix van der Marel neemt ons mee naar Servië, het geboorteland van zijn moeder. Daar wordt tijdens karperwedstrijden op het scherpst van de snede gestreden om een ereplaats. Ontspannend de wedstrijd uitvissen is er daar niet bij. Om in de top van het klassement te eindigen zijn doorzettingsvermogen en inzet essentiële karaktereigenschappen. Dynamite- en Ultima-man Felix schetst een impressie.

5

De 30 kilo’s van Erwin ‘Darwin’    Lecluyze en Eddy Sterckx

Erwin ‘Darwin’ Lecluyze en Eddy Sterckx maken beide deel uit van het Pro Line team en zijn al jarenlang vismaten van elkaar. In 2009 beleefden deze ervaren mannen een moment waar veel karpervissers slechts van kunnen dromen. Darwin en Eddy sloten binnen een tijdsbestek van twee weken beide een extreem grote Belgische karper in de armen. Deze zestigponders bezegelden hun hechte vriendschap.

6

Rotary groot en onbekend water    Daniël Takken & Arjan Ouwehand

Maagdelijke karpers worden steeds zeldzamer. Karperbestanden zijn vaak al in kaart gebracht en is het bekend hoe zwaar de topvissen zijn. Toch zijn er nog wateren waar nog maar weinig over bekend is. Meestal is dit groot en openbaar water waar hoofdzakelijk natuurlijke karperbestanden rondzwemmen. Op deze wateren moet er veel tijd en moeite worden geïnvesteerd om beet te krijgen. Grootwatervissers doen hier in alle rust hun ding en slechts zelden treden ze in de openbaarheid met hun vangsten en ervaring. Desondanks zijn Daniël Takken en Arjan Ouwehand bereid gevonden om antwoord te geven op de rotaryvraag:

- Waarom vis je op groot water en onbekende karpers en hoe pak je dat aan?

7Voorjaarstactiek    Mark Zelle

Vorig jaar ging Mark Zelle fanatiek aan de slag op een klein water in Gelderland. Het water in kwestie bestaat uit twee kleine meertjes die door middel van een sloot met elkaar zijn verbonden. Het karperbestand is niet groot maar biedt toch voldoende uitdaging. Er zwemmen namelijk enkele mooie vissen rond die het klappen van de zweep goed kennen. Mark vertelt hoe hij het water heeft aangepakt.

8

Canarische karpers    Jeffrey Brugman

Vanwege een onprettige gebeurtenis in het privéleven van Jeffrey Brugman besluiten zijn vriendin, haar moeder en haar zus er even tussenuit te gaan. Hun reis gaat naar de Canarische Eilanden en als ze terug komen dan drukken ze een flyer in de handen van Jeffrey. Het foldertje wijst hem op de mogelijkheden om op Gran Canaria op karper te vissen. Van het een komt het ander en driekwart jaar later vertrekken Jeffrey en zijn vriendin voor een luie zon- en visvakantie.

9

Op bezoek bij Trigger Baits

Er zijn veel aasbedrijven en om in de huidige markt het verschil te maken moet je van goede huize komen. Sinds kort is Rob Kuipers een eigen aasbedrijf begonnen, genaamd Trigger Baits. Rob is breed geschoold in het verwerken van aasingrediënten. Op basis van zijn ruime ervaring heeft hij besloten om boilies te produceren voor een zeer schappelijke prijs. Spiegel Magazine ging op bezoek bij Trigger Baits.

10  

Een waardig afscheid    Raymond van Keerberghen

In een eerdere editie van Spiegel Magazine kondigde Raymond van Keerberghen het laatste deel aan van zijn drieluik over de belevenissen op een klein meer in Midden-Frankrijk. Het prachtige water is gelegen in een groen en glooiend landschap. Raymond ontdekte het bij toeval en het meer bleek een prachtig bestand aan grote karper te bevatten. In zowel het voorjaar als de zomer leverde het reservoir mooie vissen op voor Raymond en zijn vismaten. Redenen genoeg om een nieuwe sessie in te plannen.

11

De voor- en nadelen van alleen vissen    Kevin Borgmans

Na jarenlang met vismaten te hebben gevist, kiest Kevin Borgmans er tegenwoordig bewust voor om alleen op pad te gaan. Tot op de dag van vandaag heeft Kevin hier nog geen spijt van. Sterker nog, het bevalt de jonge Belg uitermate goed. In dit artikel beschrijft Kevin de positieve en praktische kant van het alleen vissen. Daarnaast komen ook enkele ‘nadelen’ aan bod.

12

Interview met Peter Kuppens

Peter Kuppens draait al jaren mee in de Belgische karperscene en maakt deel uit van het team van Dynamite Baits. In het najaar van 2009 ving hij Big One, de legendarische Belgische schubkarper. Met deze vangst kreeg Peter het Beneluxrecord in handen, dat daarmee nu staat op het fabuleuze gewicht van 37,4 kilo. Peter is niet alleen recordhouder maar ook ervaringsdeskundige. Al ruim een decennium vist hij op het betreffende water en daardoor kent hij het als zijn broekzak. Spiegel Magazine stelde enkele vragen aan de kersverse recordhouder om meer inzicht te krijgen in het leven van de magistrale Big One.

13

Lijncamouflage    Willy de Wit

Lijncamouflage is hot item in de karpervisserij. Vanwege de toenemende hengeldruk is de karper slimmer en voorzichtiger dan ooit. Door afnemende vangsten is iedere visser genoodzaakt verder te denken dan zijn neus lang is. Willy de Wit is bekend met dressuurverschijnselen en heeft enkele praktische oplossingen bedacht. In dit artikel vertelt Willy over de manier waarop hij zijn lijnen, leaders en onderlijnen camoufleert.

14

100% visveilig vissen met inline lood    Roelof Schut

Een 100% visveilig loodsysteem zorgt er bij lijnbreuk voor dat de karper met slechts een onderlijn in de bek blijft rondzwemmen. Het werplood, de leader en het stuk hoofdlijn komen vrij van de onderlijn en zinken naar de bodem. De bestaande visveilige systemen zijn gebaseerd op een helikopter montage. Er is echter in toenemende mate vraag naar een visveilig systeem dat als uitgangspunt het principe van inline lood hanteert. Tevens moet het effect van kopschudden door gehaakte karpers worden geëlimineerd. Het Anti Shake Inline Safety (Asis) systeem van Roelof Schut voldoet aan deze eisen.

15 

Naast de bovengenoemde artikelen is er vanzelfsprekend nog veel meer in Spiegel Magazine te lezen. En ook zijn alle (vaste) rubrieken weer aanwezig.

 

Spiegel Magazine 22 verschijnt omstreeks 19 april 2010

Laatste 2 uitgaven

Banner
Banner

Advertenties

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner